Noob trying to rotate NAC monitor first time

For monitor related issues
Post Reply
Ali710
Posts: 8
Joined: April 29th, 2019, 9:53 am
Location: Bahrain
eBay: No
Initials: ALI

Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by Ali710 » October 7th, 2019, 5:39 pm

I just got my first ever arcade cabinet NAC and Im trying to rotate monitor to play shmups but afraid i cut wires or break something.

i appreciate ur advices.

i put images from front control panel and the back door of monitor.

what i need to remove?

do i need to remove the remote at control panel (the green board that controls brightness and contrast).
Attachments
IMG_1727.JPG
IMG_1728.JPG
IMG_1729.JPG

User avatar
nem
Posts: 1451
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by nem » October 8th, 2019, 3:36 pm

Yeah, you need to disconnect the cable for the remote. There's not a whole lot of slack. The remote end is probably easier. Then there's the 15-pin connector at the back. That's it for connectors.

For panels, remove the back plate behind the marquee light. Then remove the monitor bezel.

Then undo the four bolts at the corners of the frame.

And that's it. The monitor can be then pulled out.

User avatar
Chempop
Posts: 1047
Joined: May 13th, 2011, 6:13 pm
Location: North East USA
eBay: Weegzon
Initials: GLX

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by Chempop » October 8th, 2019, 3:51 pm

Here is a video I found after making this makeshift guide, definitely worth a watch...





This will start you off, it is recommended to have a friend present your first time:

Unscrew:

Image


You DO NOT need to unplug the remote board here, but if you can't reach it on the chassis via the back entry panel, is an option for you.

Image

Unplug:

Image

Beware:

Image



Then the fun part. I lay cab on the back, unscrew the last 4 big bolts that hold the monitor in place, lift and rotate clockwise (but if you are hulk is not necessary). Put it back together :awe:

User avatar
Chempop
Posts: 1047
Joined: May 13th, 2011, 6:13 pm
Location: North East USA
eBay: Weegzon
Initials: GLX

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by Chempop » October 8th, 2019, 3:58 pm

I forgot one thing, at 9min:30sec in the youtube video, he rotates the monitor "frame" (black part around monitor". Many screws and quite annoying... this is one thing i like about blast city, it just pops in/out in 10 seconds.

Good luck, let us know how it goes.

User avatar
Eddhorse
Posts: 101
Joined: November 13th, 2015, 7:06 pm
Location: Dublin, Ireland
Initials: EDL

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by Eddhorse » October 12th, 2019, 10:08 am

Best of luck and do the cabinet a favour and give it a good clean :)

User avatar
dingsbums
The bead-o empire
Posts: 224
Joined: June 26th, 2009, 10:38 am
Location: Germany

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by dingsbums » October 13th, 2019, 8:44 pm

@chempop

Thats my very old & outdated rotate video ;) .

Here is a better one exactly for the New Astro City (not mine)

User avatar
cthulhu
Posts: 254
Joined: October 31st, 2008, 9:10 pm
Location: The Netherlands
eBay: cthulhu_nl
Initials: RIP

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by cthulhu » October 15th, 2019, 9:53 pm

I simply bought a second NAC...
My Arcade games

"ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn! Ia! Ia! Cthulhu fhtagn!"

kuze
Posts: 89
Joined: September 29th, 2013, 5:09 pm
Location:

Re: Noob trying to rotate NAC monitor first time

Post by kuze » October 17th, 2019, 12:06 am

cthulhu wrote:
October 15th, 2019, 9:53 MP
I simply bought a second NAC...
Best choice right there! :awe:

Post Reply