Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

For monitor related issues
User avatar
nem
Posts: 1970
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 -> MS9 swap

Post by nem »

Looks like everything is connected as it should.

Did you have a multimeter?
Benimaru
Posts: 51
Joined: October 12th, 2018, 8:23 pm
Location: Germany
eBay: extension55
Initials: PDG

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 -> MS9 swap

Post by Benimaru »

The never ending story continues...😡
I've tried two different MS9's with the matching adapter cables. Absolutely nothing. No signs of life.
Then I've tried again the old, probably faulty, Sanwa chassis. I've received nothing but a white horizontal line this time. Not even a flickering picture anymore.
I've received a MS8 chassis today and attached everything to the tube, no adapters needed. The result however is the same as with the Sanwa: only a horizontal line...
I'm really getting desperate by now, as I don't have any clue what I could do anymore.
Does anyone of you experienced guys here have any idea what I could check next?
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4576
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by grantspain »

read the vertical yoke winding impedance
Benimaru
Posts: 51
Joined: October 12th, 2018, 8:23 pm
Location: Germany
eBay: extension55
Initials: PDG

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by Benimaru »

Just measured the yoke:
Yellow & Green: 5,7 Ohms
Red & Blue: 0,6 Ohms

Here's a picture of the shown line:


If I adjust the remote potis, the chassis shuts down the high voltage.
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4576
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by grantspain »

unless you have loads of faulty chassis with the exact same fault then i would say there is an issue in the vertical winding of the yoke
Benimaru
Posts: 51
Joined: October 12th, 2018, 8:23 pm
Location: Germany
eBay: extension55
Initials: PDG

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by Benimaru »

That doesn't sound good...
Would you say the monitor can be repaired?
Are the measured Ohms in a "regular" range?
Last edited by Benimaru on October 9th, 2019, 12:19 pm, edited 1 time in total.
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4576
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by grantspain »

you need to prove the issue before doing that, in other words you either need to test the chassis on a different tube or try a different yoke
Benimaru
Posts: 51
Joined: October 12th, 2018, 8:23 pm
Location: Germany
eBay: extension55
Initials: PDG

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by Benimaru »

Here we go again...
Thanks to yosai, I was able to source down a Nanao compatible yoke pretty quickly.
Unfortunately the failure image stays pretty much the same:



It's really no fun anymore, 2 chassis, 2 yokes, 2 times the same failure?! Oh and of course I've cross checked the PSU. Same failure with a confirmed working one from another cab.
How's that even possible? Any further ideas? grantspain? nem? Have you ever had something simillar in the past?
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4576
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by grantspain »

so you put a working chassis onto that tube and you still get vertical collapse- do you also swap the remote board?
User avatar
yosai
Windy City
Posts: 3816
Joined: August 17th, 2008, 5:00 pm
Location: London
eBay: yosai

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by yosai »

I'd check the remote board connections and the cable itself. It may be that the ribbon cable has been damaged.
User avatar
nem
Posts: 1970
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by nem »

I'm pretty sure you still have some deflection even if you have the remote unplugged.

Worth a look in any case.
Benimaru
Posts: 51
Joined: October 12th, 2018, 8:23 pm
Location: Germany
eBay: extension55
Initials: PDG

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by Benimaru »

I will receive another MS8 with remote in 1-2 weeks.
My technical knowledge is far from being a professional, but if it won't be either of the already swapped parts (chassis, yoke and soon remote board), what's left?
User avatar
nem
Posts: 1970
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: Tosh A68KJU96X Nanao MS8 not working - technical help needed

Post by nem »

Benimaru wrote:
October 21st, 2019, 7:36 pm
if it won't be either of the already swapped parts (chassis, yoke and soon remote board), what's left?
Nothing.
Post Reply