Naomi Sanwa Monitor Fault

For monitor related issues
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

Sorry for bumping this.

I have almost the same problem on my Naomi Sanwa Tube.
The picture is always a little green, and colors never alre as good as they should be.

Now I'm reading something about broken degauss circuit.
Is there a way to fix this. Or Anyone has a spare Sanwa Chasiss so I can swap it?
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4562
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by grantspain »

Jubei wrote:Sorry for bumping this.

I have almost the same problem on my Naomi Sanwa Tube.
The picture is always a little green, and colors never alre as good as they should be.

Now I'm reading something about broken degauss circuit.
Is there a way to fix this. Or Anyone has a spare Sanwa Chasiss so I can swap it?
post a photo of a screen shot as this may be the crt at fault-which is very common on sanwa es31
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

So guys,

heres the pictures:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 212816.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 213138.jpg
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 213340.jpg

As you can see theres a red spot on the left side. When I turn the red potentiometer, it disappears but, the red is also gone entirely.
Also green is not real gren, it's more like a yellow.
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4562
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by grantspain »

hmm looks like classic gun problem,i am guessing your manually degaussed the crt?
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

yes, when you hit degauss a couple of times it gets smaller. colors still suck though.
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4562
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by grantspain »

ok next step it to rotate the cab 45 degrees,if that helps then it is a degauss issue(which would be a first on a es31 chassis)
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

lol, really?

On which side, the red one or the good one?
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4562
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by grantspain »

any side,if the gaussing changes then you may be in luck,if not then its your tube
User avatar
majors
Posts: 179
Joined: November 5th, 2008, 12:36 am
Location: N. Carolina
Contact:

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by majors »

Jubei wrote:The picture is always a little green, and colors never alre as good as they should be.
I had a Sanwa from a Sega driver doing the same type of thing, but blue a tint over everything. I could **** with the adjusts but it never was quite right, always over saturated or bleeding occurred. I managed to source a Nanao replacement and donated the Sanwa to a friend. I was told it just needed a capkit but I never found out if it fixed it or not.
Majors -=- Wedoca '18
User avatar
ninjawyatt
Posts: 90
Joined: November 15th, 2012, 8:06 pm
Location: Derbyshire, England, U.K.
eBay: ninjawyatt

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by ninjawyatt »

This bump reminds me of bad times. On the plus side though, my Sanwa is still running fine with that part from Franco! Probably shouldn't have said that actually. Blown Sanwa monitor post tomorrow :shifty:
'You must defeat Sheng Long to stand a chance'
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

Ok guys, I "Tated" :lol: the cabinet yesterday and I have some pics for you:

Left:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 224912.jpg
Right:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 225054.jpg
Standing after tilting:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/637 ... 225002.jpg

So I put it to on the left side: The monitor it becomes almost full red, I left ist so for about 2 min. Put it back on standing position an the red spots we're gone.
As I tilted it on the right side, the right side showed also red spots everywhere. As I put it back on the legs, the sposts we're still there. So I tilted it back on the left side and back to original position, spots we're gone for a couple of mins. maybe 30min or so. But then slowly came back.

So I guess this comes from the Degauss circuit?
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4562
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by grantspain »

you can disconnect the degauss coil and then try rotating
something does not look right with the guns though
User avatar
Jubei
Posts: 125
Joined: April 24th, 2012, 8:55 pm
Location: Germany
eBay: kingcar!
Initials: CAR

Re: Naomi Sanwa Monitor Fault

Post by Jubei »

I'm not familiar with those parts, is there a guide or something, or can you post some pictures of this parts?
Post Reply