Jamma not working with mvs

PCB problems and fixes
User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 20th, 2010, 6:52 pm

Hi guy's. I am a bit of an arcade noob :oops: so be gentle please. My problem is this / Ive just got my self a net city arcade cab with a pcb game wrestlefest. Anyway this game works fine with no problems but when i plug in my MVS 1 slot it wont even come on! Just get a garbled screen of doom. It works fine in my old cab. Also none of my CPS2 games work either! There seems to be a few wires missing from the JAMMA connection. There's about 7 spare wires not doing nothing!( just hanging) Do they need connecting? thanks for your help in advance chaps

User avatar
thechop
Not as old as Ralph
Posts: 1307
Joined: August 24th, 2008, 1:17 pm
Location: Wubbly Wolverhampton.

Re: Jamma not working with mvs

Post by thechop » November 20th, 2010, 8:21 pm

You need a Jamma pinout diagram and to check on that whats missing on your jamma harness.
kernow wrote:
Cmon chop I wanna see your manly bricklayer arms.

User avatar
FrancoB
J+ member of the year finalist!
Posts: 4601
Joined: June 8th, 2009, 10:42 pm
Location: Buckinghamshire
eBay: francosquashking
Initials: FRN

Re: Jamma not working with mvs

Post by FrancoB » November 20th, 2010, 8:34 pm

Jamma pinout here if it helps :)

Image

User avatar
LoRez
Posts: 614
Joined: August 17th, 2008, 4:05 pm
Location: UK

Re: Jamma not working with mvs

Post by LoRez » November 20th, 2010, 8:44 pm

Ah,so you bought that one in Fleet,I came very close myself.You local? :)

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 20th, 2010, 9:09 pm

LoRez wrote:Ah,so you bought that one in Fleet,I came very close myself.You local? :)
hi ya matey. Yes thats the one. Loverly machine and chuffed to bit's with it. I'm in brum and what a mission to go down and get it, fog last night was real bad.
Do you have an idea why my MVS wont work! theres got to be a wire off some where. That diagram above is goblygook to me I did say I was a noob :oops:

User avatar
cools
Armed Police Buttrider
Posts: 12723
Joined: August 17th, 2008, 4:49 pm
Location: Wales, United Kingdom
eBay: hordarian
Initials: CLS

Re: Jamma not working with mvs

Post by cools » November 20th, 2010, 9:32 pm

Image

User avatar
thechop
Not as old as Ralph
Posts: 1307
Joined: August 24th, 2008, 1:17 pm
Location: Wubbly Wolverhampton.

Re: Jamma not working with mvs

Post by thechop » November 20th, 2010, 9:35 pm

willynilly wrote:
LoRez wrote:Ah,so you bought that one in Fleet,I came very close myself.You local? :)
hi ya matey. Yes thats the one. Loverly machine and chuffed to bit's with it. I'm in brum and what a mission to go down and get it, fog last night was real bad.
Do you have an idea why my MVS wont work! theres got to be a wire off some where. That diagram above is goblygook to me I did say I was a noob :oops:
Perhaps a few pics would help? maybe of the topside and bottom side of the jamma harness, could see what wires are where then.
kernow wrote:
Cmon chop I wanna see your manly bricklayer arms.

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 21st, 2010, 1:50 pm


User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4476
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: Jamma not working with mvs

Post by grantspain » November 21st, 2010, 2:34 pm

that's a new chinese jamma loom-they do not have the video ground on pin 14,they just link to the power ground
this may be causing the problem-some boards seem to run fine on power ground whilst others are particular on pin 14

try moving the video ground to pin 14 first and see what happens

User avatar
Rossyra
Supermod
Posts: 8271
Joined: February 12th, 2009, 1:24 am
Location: UK

Re: Jamma not working with mvs

Post by Rossyra » November 21st, 2010, 3:42 pm

could possibly be a low 5v as well
Image

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 21st, 2010, 4:15 pm

O.k thanx guys. So what wire (colour) do I move where?

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 21st, 2010, 4:18 pm

Is there anyone local to me that could sort this out chaps? I'll pay you and plenty of tea to keep you going :lol: just don't want to mess this up. I'm in brum, bounville.

User avatar
idc
Posts: 1341
Joined: October 16th, 2008, 9:17 pm
Location: Tamworth, Staffordshire
Initials: IAN
Contact:

Re: Jamma not working with mvs

Post by idc » November 21st, 2010, 8:53 pm

Note: If I've made any errors, someone please step in and point them out! - Cheers.

Right, looking at your pics, I think this is what you need to do.

You should have a bundle of five video wires coming from your monitor (in addition to the power wires - don't mess with those!)

These five wires should be red, green, blue, white and black. The red, green, blue and white wires are already in the right places.

However, the black video ground wire isn't connected to pin 14, marked in pink, where it should be. Instead, pin 14 is empty, and the video ground wire is probably within one of the groups of black wires to the left or the right of the connector, marked as "power ground". You need to find which of the black wires is the one that's bundled with the red, green, blue and white monitor wires. Then you need to de-solder it from wherever it's connected and relocate it to pin 14.

Image

Image
Last edited by idc on November 27th, 2010, 11:56 am, edited 1 time in total.
ImageImageImageImage
Image

User avatar
stri9ker
Posts: 16
Joined: November 21st, 2010, 9:12 pm
Location: Birmingham west midlands
eBay: yeschap
Initials: pal

Re: Jamma not working with mvs

Post by stri9ker » November 22nd, 2010, 9:58 am

Hell is that you johnny 5 from 80,s throwbacks ?
how are you buddy its sir of sirs here , just got ya self a candy cab , about time :))

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 22nd, 2010, 10:39 pm

stri9ker wrote:Hell is that you johnny 5 from 80,s throwbacks ?
how are you buddy its sir of sirs here , just got ya self a candy cab , about time :))
Oh yes oh yes chaplin of the moors :crazy:

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 22nd, 2010, 10:41 pm

Just tried another pcb (final fight) and it dont want to know!
Last edited by willynilly on November 23rd, 2010, 7:43 am, edited 1 time in total.

User avatar
thechop
Not as old as Ralph
Posts: 1307
Joined: August 24th, 2008, 1:17 pm
Location: Wubbly Wolverhampton.

Re: Jamma not working with mvs

Post by thechop » November 22nd, 2010, 10:45 pm

Just take your time and follow idc's instructions to the letter and it could be solved easy peasy ;)
kernow wrote:
Cmon chop I wanna see your manly bricklayer arms.

User avatar
willynilly
Posts: 59
Joined: November 18th, 2010, 11:56 pm
Location: Birmingham
eBay: snotsluper

Re: Jamma not working with mvs

Post by willynilly » November 27th, 2010, 9:24 am

Update on the problem. Ive managed to connect a ground straight from the PSU to pin 14 and all is well chaps. Thankyou for your help along the way 8-)

User avatar
thechop
Not as old as Ralph
Posts: 1307
Joined: August 24th, 2008, 1:17 pm
Location: Wubbly Wolverhampton.

Re: Jamma not working with mvs

Post by thechop » November 27th, 2010, 10:16 am

I knew you could do it ;)
kernow wrote:
Cmon chop I wanna see your manly bricklayer arms.

User avatar
idc
Posts: 1341
Joined: October 16th, 2008, 9:17 pm
Location: Tamworth, Staffordshire
Initials: IAN
Contact:

Re: Jamma not working with mvs

Post by idc » November 27th, 2010, 11:58 am

willynilly wrote:Update on the problem. Ive managed to connect a ground straight from the PSU to pin 14 and all is well chaps. Thankyou for your help along the way 8-)
Oh sweet, glad you got it sorted mate! Nice one! :)
ImageImageImageImage
Image

Post Reply