New Astro City Lines On Screen

For monitor related issues
Post Reply
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

Hi everyone, i recently got an New Astro City and plugged in an Atomiswave board, i can hear the audio but the video his wiggly lines it looks like something is loose in the video cables, i'm new to cabinets and i'm not sure what i can do to fix it and would appreciate any help i can get.
Attachments
IMG_20191221_100417.jpg
IMG_20191221_111656.jpg
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4544
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by grantspain »

is the chassis set to 15khz?
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

im not sure how do i find out if it is or not? thank you
User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4544
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by grantspain »

frequency header on the main chassis
low is 15k
high is 25k

it looks like wrong res or maybe horizontal hold needs a tweek- i think res though
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

grantspain wrote:
December 21st, 2019, 9:59 am
frequency header on the main chassis
low is 15k
high is 25k

it looks like wrong res or maybe horizontal hold needs a tweek- i think res though
I'm not sure where the frequency is on the main chassis, could you kindly point it out? Thank you
Attachments
IMG_20191221_134412_compress28.jpg
IMG_20191221_134407_compress63.jpg
IMG_20191221_134418_compress11.jpg
User avatar
cools
Armed Police Buttrider
Posts: 12806
Joined: August 17th, 2008, 4:49 pm
Location: Wales, United Kingdom
eBay: hordarian
Initials: CLS

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by cools »

Its on 15K. The 4pin connectors are labelled 15K and 24K and are next to each other.
Image
User avatar
PrincessPrinPrin
Posts: 495
Joined: April 7th, 2011, 4:00 pm
Location: Pordenone, Italy
eBay: *mkl*
Initials: MKL

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by PrincessPrinPrin »

Wires for vertical yoke are in bad condition.
Im running games with a vga to tv converter on my Shangai Novel, with composite and it looks amazing, Im not interested in RGB or Scart.

- anonymous
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

cools wrote:
December 21st, 2019, 11:39 am
Its on 15K. The 4pin connectors are labelled 15K and 24K and are next to each other.
I just switched them and this is what shows up on the screen, the wiggley lines are just different now.
Attachments
IMG_20191221_145753_compress12.jpg
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

PrincessPrinPrin wrote:
December 21st, 2019, 11:44 am
Wires for vertical yoke are in bad condition.
Do you think that's the issue? How can I fix them.
User avatar
DaveyD
Posts: 297
Joined: December 9th, 2014, 7:14 am
Location: Grimsby, UK
eBay: Dr_Daph
Initials: DPD

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by DaveyD »

Is atomiswave switchable 15k/31k like the Naomi?
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

DaveyD wrote:
December 21st, 2019, 12:06 MP
Is atomiswave switchable 15k/31k like the Naomi?
I don't think so, I also just tried a pcb and same issue so i don't think it's the atomiswave.

And thank you everyone for trying to help with this issue.

I hope I can fix this.
User avatar
PrincessPrinPrin
Posts: 495
Joined: April 7th, 2011, 4:00 pm
Location: Pordenone, Italy
eBay: *mkl*
Initials: MKL

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by PrincessPrinPrin »

atiyatalla wrote:
December 21st, 2019, 12:00 MP
PrincessPrinPrin wrote:
December 21st, 2019, 11:44 am
Wires for vertical yoke are in bad condition.
Do you think that's the issue? How can I fix them.
Not the current issue but soon you'll have that too.

Adjust the trimmer for horizontal hold. It's one of the many along the edge of the main chassis.
Im running games with a vga to tv converter on my Shangai Novel, with composite and it looks amazing, Im not interested in RGB or Scart.

- anonymous
User avatar
nem
Posts: 1833
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by nem »

atiyatalla wrote:
December 21st, 2019, 12:24 MP
DaveyD wrote:
December 21st, 2019, 12:06 MP
Is atomiswave switchable 15k/31k like the Naomi?
I don't think so
Yes, it is. The right dip switch controls resolution. IIRC up is 15khz, down 31khz.

EDIT: manual confirms this, https://wiki.arcadeotaku.com/images/9/9 ... manual.pdf (page 6)
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

nem wrote:
December 21st, 2019, 12:47 MP
atiyatalla wrote:
December 21st, 2019, 12:24 MP
DaveyD wrote:
December 21st, 2019, 12:06 MP
Is atomiswave switchable 15k/31k like the Naomi?
I don't think so
Yes, it is. The right dip switch controls resolution. IIRC up is 15khz, down 31khz.

EDIT: manual confirms this, https://wiki.arcadeotaku.com/images/9/9 ... manual.pdf (page 6)
I just tried changing the dip switch same issue. :(

This is what I got On the screen.
Attachments
IMG_20191221_185652_compress9.jpg
IMG_20191221_185710_compress85.jpg
User avatar
FrancoB
J+ member of the year finalist!
Posts: 4568
Joined: June 8th, 2009, 10:42 pm
Location: Buckinghamshire
eBay: francosquashking
Initials: FRN

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by FrancoB »

Did you set the chassis back to 15kHz?

If so, and if you have the Atomiswave set to 15kHz then try adjusting the 15kHz horizontal hold pot on the chassis. It's the one marked H.H.15

There's a image of the pots [here] on the Wiki.

Edit: My Edit was ninja'd by nem :awe:
User avatar
nem
Posts: 1833
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by nem »

Make sure your chassis is set to "LOW".

Set Atomiswave to 15khz.

Adjust the pot circled in the pic below (H.H.15):

IMG_20191221.jpg
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

nem wrote:
December 21st, 2019, 4:06 MP
Make sure your chassis is set to "LOW".

Set Atomiswave to 15khz.

Adjust the pot circled in the pic below (H.H.15):


IMG_20191221.jpg
I'm sorry I'm a real noob, the chassis how can I set it to low and the pot you circles how do I adjust it like how is it supposed to look, I'm sorry I'm asking a lot of questions and thank you.
User avatar
nem
Posts: 1833
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by nem »

IMG_20191221.jpg

The arrow points to the "LOW" 15khz setting. The other connector is for "HIGH" 24khz.

You have to turn the pot while the monitor is on. When the image on the monitor stops looking like a squiggly mess, you've found the correct spot.

It looks like the pot still has factory glue on it, you will have to pick that off.
User avatar
atiyatalla
Posts: 31
Joined: May 31st, 2019, 2:41 pm
Location: Bahrain
eBay: atiyatalla

Re: New Astro City Lines On Screen

Post by atiyatalla »

nem wrote:
December 21st, 2019, 4:19 MP
IMG_20191221.jpg


The arrow points to the "LOW" 15khz setting. The other connector is for "HIGH" 24khz.

You have to turn the pot while the monitor is on. When the image on the monitor stops looking like a squiggly mess, you've found the correct spot.

It looks like the pot still has factory glue on it, you will have to pick that off.
Man your a legend!! It works! It's alive.

Thanks everyone who tried to help too!
Attachments
IMG_20191221_202617_compress34.jpg
Post Reply