MS8 26SG focus issue

For monitor related issues
User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 11th, 2020, 5:57 am

I got this chassis on an aero city, the monitor have a great picture, the chassis was already recapped and after that have a perfect geometry but have a weird issue with focus: basically on first start up it takes 5 min to get a perfect sharp picture .
if the cabinet is turned off and on again it maintains the same level of focus but the problem recurs if turned off for a few hours. I'm sure this problem does not concern the tube because changing chassis I have no problem. I have already checked the neck board and at least on the pcb no problem but there may be something wrong with the socket ,possibly something inside oxidized that I can't see externally in any case I will try to change both the neck board and the Flyback, if you have further advice I would be grateful
Last edited by mukurop on May 11th, 2020, 1:25 pm, edited 1 time in total.

User avatar
grantspain
Tech Head
Posts: 4519
Joined: August 17th, 2008, 4:23 pm
Location: down south

Re: MS8 26SG focus issue

Post by grantspain » May 11th, 2020, 6:13 am

replace the socket

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 11th, 2020, 6:39 pm

Replacing the socket solved this issue, I have also carefully disassembled the socket with issue and cleaned with wd40 reinstalled and now is well working!

Before performing this I have swapped the flyback, and it was the same so the flyback was good, I remember that had s Flyback with focus pot issue on a sony trinitron kx 29 but in this case the focus was just drifting itself, this was sorted out by replacing the flyback.

User avatar
nem
Posts: 1735
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: MS8 26SG focus issue

Post by nem » May 13th, 2020, 10:04 am

That's interesting. I have a tube that does this too. I guess I'll try cleaning the socket and see if it helps.

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 17th, 2020, 9:32 pm

May I Know ho ro wire a Degauss button? the SG is different frorm SU, Here I have two wires only wich are directly soldered on pcb under PTC,, autodegauss is not working and wiring the two Red wires to a switch button do not work.
I have opened the ptc it is in very good condition I'm 100% sure that it is ok, any advice?

User avatar
thegreathopper
Geese's Bodyguard
Posts: 1357
Joined: August 17th, 2008, 6:56 pm
Location: London
eBay: thegreathopper
Initials: STV

Re: MS8 26SG focus issue

Post by thegreathopper » May 17th, 2020, 10:01 pm

I am not sure of the model number but a couple of the MS8 26 monitors I have had you need to put power directly on to the degauass terminals on the chassis.

User avatar
thegreathopper
Geese's Bodyguard
Posts: 1357
Joined: August 17th, 2008, 6:56 pm
Location: London
eBay: thegreathopper
Initials: STV

Re: MS8 26SG focus issue

Post by thegreathopper » May 17th, 2020, 10:02 pm

What is PTC?

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 18th, 2020, 8:07 pm

Ptc=posistor, (Positive temperature coefficient) is the Little black plastic box with two or three pins, it control the degauss on every crt monitor/tv. On ms8 26sg it is directly connected to the ac line on ac line distributor inside the aero, on one wire is placed a switch button for manual degauss.
You can do the same on ms8 26su but on SU you can also directly wire a button to the connector on pcb (a jumper on same conn is needed) .
Last edited by mukurop on May 25th, 2020, 4:47 am, edited 1 time in total.

User avatar
PrincessPrinPrin
Posts: 491
Joined: April 7th, 2011, 4:00 pm
Location: Pordenone, Italy
eBay: *mkl*
Initials: MKL

Re: MS8 26SG focus issue

Post by PrincessPrinPrin » May 19th, 2020, 8:06 am

mukurop wrote:
May 17th, 2020, 9:32 MP
May I Know ho ro wire a Degauss button? the SG is different frorm SU, Here I have two wires only wich are directly soldered on pcb under PTC,, autodegauss is not working and wiring the two Red wires to a switch button do not work.
If it's the version without the 5-pin header you need to cut traces and jumper points if you want a degauss button. If you post a pic I can show you.
Im running games with a vga to tv converter on my Shangai Novel, with composite and it looks amazing, Im not interested in RGB or Scart.

- anonymous

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 19th, 2020, 8:42 pm

The MS8-26SG NOT have the 5 pin header like the SU.
On this board there are just the two Red wires directly soldered on pcb and coveed with rtv White silicon.
Last edited by mukurop on May 20th, 2020, 9:29 pm, edited 1 time in total.

User avatar
PrincessPrinPrin
Posts: 491
Joined: April 7th, 2011, 4:00 pm
Location: Pordenone, Italy
eBay: *mkl*
Initials: MKL

Re: MS8 26SG focus issue

Post by PrincessPrinPrin » May 20th, 2020, 8:36 am

As I said the only option is to hack the chassis.
Im running games with a vga to tv converter on my Shangai Novel, with composite and it looks amazing, Im not interested in RGB or Scart.

- anonymous

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 20th, 2020, 9:33 pm

I want restore the original degauss, I have already tested every component on degauss circuit and all is fully ok, now I think that the two wires just need to be connected to AC 100v but still need to know where place the button for manual degaus

User avatar
thegreathopper
Geese's Bodyguard
Posts: 1357
Joined: August 17th, 2008, 6:56 pm
Location: London
eBay: thegreathopper
Initials: STV

Re: MS8 26SG focus issue

Post by thegreathopper » May 21st, 2020, 8:01 am

mukurop wrote:
May 20th, 2020, 9:33 MP
I want restore the original degauss, I have already tested every component on degauss circuit and all is fully ok, now I think that the two wires just need to be connected to AC 100v but still need to know where place the button for manual degaus
Yes that’s correct and you can just put a switch in series with one of the red cables

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 24th, 2020, 12:46 am

And yes you are right, it works! Maybe there are more revision but on this ms8-26sg there is only a manual degauss not auto...and must be wired just as your advice.

User avatar
copados33
Posts: 472
Joined: March 20th, 2013, 1:30 pm
Location: Uruguay South America
eBay: psycho-q

Re: MS8 26SG focus issue

Post by copados33 » May 25th, 2020, 3:51 am

mukurop wrote:
May 11th, 2020, 5:57 am
basically on first start up it takes 5 min to get a perfect sharp picture .
if the cabinet is turned off and on again it maintains the same level of focus but the problem recurs if turned off for a few hours.

And what if this same problem happens when trying with different chassis but same tube?? what could be causing this?

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 25th, 2020, 4:03 am

Then should be a weak or tired out tube, usually also the contrast is not good on those tubes.

User avatar
copados33
Posts: 472
Joined: March 20th, 2013, 1:30 pm
Location: Uruguay South America
eBay: psycho-q

Re: MS8 26SG focus issue

Post by copados33 » May 25th, 2020, 4:47 am

hmmm, contrast and brightness in this tube is very good, once it heats up I daresay its one the best MS8's I have ever seen..

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 25th, 2020, 4:50 am

Desolder and Disassemble the socket and clean or better just replace the socket with a new one.
Last edited by mukurop on May 25th, 2020, 9:47 am, edited 1 time in total.

User avatar
copados33
Posts: 472
Joined: March 20th, 2013, 1:30 pm
Location: Uruguay South America
eBay: psycho-q

Re: MS8 26SG focus issue

Post by copados33 » May 25th, 2020, 5:35 am

You talk about the socket on the neckboard? I don't think that is the problem because I have tried with 5 different chassis and it does the same with all them, x4 MS8-29 and a MS9, these chassis work fine on other tubes, picture is sharp right from the start.

As I said, the contrast and brightness in this tube is just fine, its just that it takes 2-3 minutes to show a sharp picture.

User avatar
mukurop
Posts: 79
Joined: September 19th, 2008, 11:00 pm
Location: Italy
eBay: mukuro_w

Re: MS8 26SG focus issue

Post by mukurop » May 25th, 2020, 9:39 am

You should not try a ms8 29 or ms9 chassis on a Mitsubishi 26" due to the yoke not match.. Any way if it is not the chassis then is the tube and on my experience a tube rejuve do not any reliable results on those tubes (Both 26" mitsu and toshiba 29") so you should replace the tube ..

Post Reply