Naomi CF with normal non-net-DIMM

PCB problems and fixes
User avatar
invzim
Posts: 471
Joined: August 17th, 2008, 5:26 pm
Location: Oslo, Norway
eBay: prrole

Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by invzim » December 13th, 2014, 3:38 am

Saw a couple of bragging videos about this, and a guy offering a 25$ service to make it happen. Does anyone know what's involved technically?
I make and sell cool Arcade stuff, check out https://irkenlabs.com/ - In The Name of Science!

User avatar
baddy
Posts: 399
Joined: January 28th, 2010, 12:40 am
Location: Sweden, Stockholm
eBay: irishfrog89
Initials: CHI

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by baddy » December 13th, 2014, 9:05 am

From what I have read on Gamoover (where it all started) a guy made a hacked firmware for non net dimms and flashed it manually (unsoldering the eeprom and flashing it).

From there, talks about making an unofficial update gd rom to allow easier updates of the dimms, but haven't seen anything in the wild. I assume that if mitsurugiw can offer the service for $25 he does not desolder/flash/resolder the eeprom.

Sauce on Gamoover

Voilà :D

User avatar
andygeezer
Blue Skies Ahead
Posts: 2501
Joined: August 24th, 2008, 12:25 pm
Location: Cambridge, UK
Initials: AGS

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by andygeezer » December 13th, 2014, 9:09 am

Well id expect now that the bios is hackable then i would i would inject the firmware in the bios and activate it when you go in rom test or similar.

But that's me.. **** messing with tsops!
Say hello to my little friend...
Image

User avatar
invzim
Posts: 471
Joined: August 17th, 2008, 5:26 pm
Location: Oslo, Norway
eBay: prrole

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by invzim » December 13th, 2014, 9:20 am

Ok, in other words there is a special 4.0x firmware for non-net-dimms floating around somewhere?

I will mess with TSOP's over large DIP's on 4+ layer PCB's any day of the week :)

https://www.hasntfiguredouthowtoembedyoutubeproperly.com/watch?v=99Qk8vDx7_A"
I make and sell cool Arcade stuff, check out https://irkenlabs.com/ - In The Name of Science!

User avatar
baddy
Posts: 399
Joined: January 28th, 2010, 12:40 am
Location: Sweden, Stockholm
eBay: irishfrog89
Initials: CHI

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by baddy » December 13th, 2014, 10:34 am

Just got confirmation that you still need to desolder the tsop for the update (again on gamoover's topic). with the recent hacks to the bios we are just seeing the beggining of a lot of new stuff on naomi soon!

Exhibit A:


User avatar
andygeezer
Blue Skies Ahead
Posts: 2501
Joined: August 24th, 2008, 12:25 pm
Location: Cambridge, UK
Initials: AGS

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by andygeezer » December 13th, 2014, 10:56 am

baddy wrote:Just got confirmation that you still need to desolder the tsop for the update (again on gamoover's topic). with the recent hacks to the bios we are just seeing the beggining of a lot of new stuff on naomi soon!

Exhibit A:


Lol

This is d knutes work (he did this like 3 years ago), amazing how i emailed it to a guy and now its everywhere.

There is serious graphical issues and hence why it was never released, works fine on emulators.
Say hello to my little friend...
Image

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 13th, 2014, 11:14 am

Hi

It's me who has done the dimmboard nonnet hack
I've done thé hotd2 netboot file too, and it's isn't ripped from deunan.
I planned to do it in January. Il talked about this to darksoft.
Hé made his own version and I've done mine (on video)
It has graphical glitch due to thé fact that it doesn't run on a revA naomi(which Will be corrected)
I havent used prototype hotd2 too

User avatar
invzim
Posts: 471
Joined: August 17th, 2008, 5:26 pm
Location: Oslo, Norway
eBay: prrole

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by invzim » December 13th, 2014, 11:24 am

What's the reason CF stuff doesn't work on the normal dimm, as the 'essential' hardware seems to be the same? SEGA developing it on the net-dimm only and being too lazy to check it on a normal one?
I make and sell cool Arcade stuff, check out https://irkenlabs.com/ - In The Name of Science!

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 13th, 2014, 12:00 pm

Dont know thé reason why but upgrading net firmware to nonnet brick it(causing exceptions)

It work like à charm now, i found something New too, it Will my Christmas gift to thé communauty :D
I worked on an 4.03 firmware too, but no time to finish it. Yet.

User avatar
invzim
Posts: 471
Joined: August 17th, 2008, 5:26 pm
Location: Oslo, Norway
eBay: prrole

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by invzim » December 13th, 2014, 12:04 pm

Yeah, I did some tests when I got the 4.01/4.02 - having a DIMM where the FW chip is socketed makes it a little easier :) Got this setup when I was playing around with CD-R booting on naomi:
http://kirurg.org/drop/dimm-debug-setup.jpg"

Anyho - great work making the fw work on non-net dimms!
I make and sell cool Arcade stuff, check out https://irkenlabs.com/ - In The Name of Science!

User avatar
FrancoB
J+ member of the year finalist!
Posts: 4570
Joined: June 8th, 2009, 10:42 pm
Location: Buckinghamshire
eBay: francosquashking
Initials: FRN

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by FrancoB » December 13th, 2014, 12:09 pm

Working HOTD2 netboot? Waaaaow! :awe:

Great work TylerDurden67, I'm definitely looking forward to seeing what you're coming up with. :)

Thanks for posting that video too zim, I enjoyed watching that :thumbupright:

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 13th, 2014, 12:19 pm

invzim wrote:Yeah, I did some tests when I got the 4.01/4.02 - having a DIMM where the FW chip is socketed makes it a little easier :) Got this setup when I was playing around with CD-R booting on naomi:
http://kirurg.org/drop/dimm-debug-setup.jpg"

Anyho - great work making the fw work on non-net dimms!
Impressive !
Did you succeed to load games using cdr ?

User avatar
baddy
Posts: 399
Joined: January 28th, 2010, 12:40 am
Location: Sweden, Stockholm
eBay: irishfrog89
Initials: CHI

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by baddy » December 13th, 2014, 1:32 pm

Cool to see you here Tyler :awe:

User avatar
andygeezer
Blue Skies Ahead
Posts: 2501
Joined: August 24th, 2008, 12:25 pm
Location: Cambridge, UK
Initials: AGS

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by andygeezer » December 13th, 2014, 3:43 pm

Well darksoft hotd2 net boot came from me, and if your hotd2 does work via net boot and cf then i am impressed as its does not matter if you use an original naomi or later ones.

Fyi hotd2 cart works on all naomi cpu boards except crx versions.

Cdr booting has existed since 2006, problem is it only lasts a few hours then bombs out.. This was originally done by the legendary Elsemi.
Say hello to my little friend...
Image

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 13th, 2014, 5:11 pm

I was always thinking that à Day one Naomi was needed.

Can you send me deunan version please ?

User avatar
andygeezer
Blue Skies Ahead
Posts: 2501
Joined: August 24th, 2008, 12:25 pm
Location: Cambridge, UK
Initials: AGS

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by andygeezer » December 13th, 2014, 6:15 pm

TylerDurden67 wrote:I was always thinking that à Day one Naomi was needed.

Can you send me deunan version please ?
Taken to MP :fastlove:
Say hello to my little friend...
Image

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 13th, 2014, 8:58 pm

baddy wrote:Cool to see you here Tyler :awe:
I was already here, but with another alias ;)

classiccor83
Posts: 68
Joined: December 18th, 2013, 10:32 am
Location: Birmingham, UK
eBay: luckiestdcalive
Initials: COR

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by classiccor83 » December 15th, 2014, 2:37 pm

Excuse my ignorance, but why isn't it possible to netboot HOTD2 under "normal" circumstances?

Thanks!

User avatar
baddy
Posts: 399
Joined: January 28th, 2010, 12:40 am
Location: Sweden, Stockholm
eBay: irishfrog89
Initials: CHI

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by baddy » December 15th, 2014, 2:39 pm

Because it needs a custom BIOS that is very old and thus does not support dimm boards (net or not)

TylerDurden67
Posts: 26
Joined: December 13th, 2014, 11:01 am
Location:

Re: Naomi CF with normal non-net-DIMM

Post by TylerDurden67 » December 15th, 2014, 2:41 pm

Because hotd2 got its own bios which dont own netboot / gdrom feature

Post Reply