cps2 volume resets when powered off for a while

PCB problems and fixes
Forum rules
ArcadeOtaku forum introduction & rules
User avatar
leonardoliveira
Posts: 644
Joined: August 30th, 2012, 5:53 am
Location: Brazil
Initials: leo

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by leonardoliveira » June 24th, 2017, 4:42 pm

Have you tried replacing the supercap? Could be the fault I mentioned a few posts above. That's a fault condition, not a circuit design error (the case with the wire patch).
Image

VectorGlow
Posts: 497
Joined: November 8th, 2008, 11:40 pm
Location: Wales, UK
eBay: realflight

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by VectorGlow » June 24th, 2017, 6:17 pm

I haven't tried to replace the supercap as I was going on the assumption that if it was faulty then other settings would be lost or corrupted after powering off, and that isn't the case.

At least that's how I see it - what do you think? :)
Arcade game board repairer

User avatar
leonardoliveira
Posts: 644
Joined: August 30th, 2012, 5:53 am
Location: Brazil
Initials: leo

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by leonardoliveira » June 24th, 2017, 10:00 pm

Game settings are stored in a EEPROM. Nothing to do with the supercap which keeps power only for the volume control IC.
Image

VectorGlow
Posts: 497
Joined: November 8th, 2008, 11:40 pm
Location: Wales, UK
eBay: realflight

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by VectorGlow » June 24th, 2017, 10:38 pm

Ahhhh, I see. I had stupidly assumed that the supercap was keeping power for all settings.

My bad.

I'll see if I can source a replacement then - I usually order my electronic components from Farnell or RS so hopefully they'll have something suitable. I'll open up the shell of the A board again tomorrow and check the existing supercap's values.

Thanks very much for your help and advice. :)
Arcade game board repairer

VectorGlow
Posts: 497
Joined: November 8th, 2008, 11:40 pm
Location: Wales, UK
eBay: realflight

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by VectorGlow » July 5th, 2017, 11:15 am

Update: Replacing the supercap fixed the volume settings problem. Thanks for your help. :)
Arcade game board repairer

User avatar
crmb
Posts: 26
Joined: March 24th, 2012, 1:46 pm
Location: France

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by crmb » December 6th, 2018, 8:27 am

I have issues with my SFZ3 980629 CPS2. I plugged it yesterday (haven't used it for a few years) and the sound was very low (RCA as well as JAMMA). I think i already had this issue, and maybe the VOL- hold during power fixed it (but can't remember for sure).

I tried several time but it doesn't change anything. I also uplugged/replugged the A/B boards. The volume shown in the test menu is "39" (max). I made a reset.
Also, is the TEST button supposed to do something ? Because the three buttons doesn't do anything.

I tried again today, and after a few try, i don't have sound at all anymore.

Do you think i can try to change this "supercap" ? I opened the A-Board and everything looks pristine.

User avatar
nem
Posts: 1153
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by nem » December 6th, 2018, 3:39 pm

The supercap just keeps the settings saved. Unfortunately that won't help you, since your problem is that you have no audio at all. Your problem is a faulty amp, op amps or caps.

User avatar
crmb
Posts: 26
Joined: March 24th, 2012, 1:46 pm
Location: France

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by crmb » December 6th, 2018, 9:51 pm

Thanks. I checked my PSU (blast city) voltages and they are fine.
I hope the PSU is not frying everything because my gdrom also start only when he want to.

This is pictures of my A-Board. I will try to buy another to make tests. Is there anything i can try to troubleshot with my multimeter ?

About the TEST button on the A board, is it supposed to do something ? And when i push VOL UP or DOWN, am i supposed to see the level change in service sound test (jukebox). I can't have anything other than 39. I wonder if the buttons are working

edit: wow a-board are expensive now...

Image
Image

User avatar
leonardoliveira
Posts: 644
Joined: August 30th, 2012, 5:53 am
Location: Brazil
Initials: leo

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by leonardoliveira » December 8th, 2018, 1:05 pm

That problem is likely caused by corrupted data inside the volume control chip. Data corrupted because the supercap isn't holding enough voltage to make the data survive a power cycle, yet it's not low enough to make it fully "evaporate". You have to replace the super cap. It's the small device with a Matsushita logo ( [M] ) which looks like a small battery near the TOSHIBA TC9185P IC. The big capacitor near the RCAs is a regular capacitor. It's big but not super (lol)
Image

User avatar
nem
Posts: 1153
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by nem » December 8th, 2018, 2:23 pm

Interesting.

So technically you could test this just by removing the super cap.

User avatar
crmb
Posts: 26
Joined: March 24th, 2012, 1:46 pm
Location: France

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by crmb » December 16th, 2018, 4:17 pm

OK i thought the biggest was the "supercap"
I shorted the M cap (it was at 3.6v) until it gave almost 0.05v but still no sound when booting.
Do you think it can still be the issue and worth to unsolder it ? (can the game boot without the cap ?)

User avatar
nem
Posts: 1153
Joined: August 17th, 2008, 6:59 pm
Location: Finland

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by nem » Yesterday, 10:53 am

It's not your issue.

User avatar
crmb
Posts: 26
Joined: March 24th, 2012, 1:46 pm
Location: France

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by crmb » Yesterday, 6:55 pm

I will buy another board to check the game. Anyone around fixing CPS2 in europe ?

User avatar
NoAffinity
Posts: 378
Joined: January 8th, 2017, 3:46 pm
Location: Escondido, CA, USA
eBay: noaffinity
Initials: CSG
Contact:

Re: cps2 volume resets when powered off for a while

Post by NoAffinity » Yesterday, 10:06 pm

VectorGlow wrote:
June 23rd, 2017, 6:23 MP
I've looked through this thread and see the supercap mentioned, however other system and game settings are being retained just fine so the supercap must be okay, the EEPROM in that case should also be fine.
The supercap is part of the audio circuitry only, has no effect on other settings. Your problem is likely the supercap.

Post Reply